CyberbootcampEen week vol met hacken

Elk jaar, aan het begin van de zomervakantie, organiseert Challenge the Cyber het Cyberbootcamp. Een volgeplande week op een locatie in Nederland, met als doel de deelnemers een hoop bij te brengen op het gebied van cybersecurity en hen eventueel klaar te stomen voor deelname aan de European Cyber Security Challenge. Dat doen we door experts uit het vakgebied 'in te vliegen' en toffe workshops te organiseren, zowel gericht op het bijbrengen van soft skills als hard skills. Daarnaast is er voldoende mogelijkheid om de groep deelnemers te leren kennen en van elkaar te leren.

In 2020 werd het Cyberbootcamp voor het eerst georganiseerd. 21 talenten werkten een week lang aan de ontwikkeling van soft en hard skills op het gebied van cybersecurity. Er waren workshops web hacking (door Fontys docent Ron Mélotte en ECSC 2019 alumnus Diederik Bakker), crypto (door Sophie Keizer en Pieter Rogaar van het NCSC), ethiek (ook door Ron), een casedag (door Deloitte’s Cas van Cooten en Danilo Verhaert, met  Dirk Jan van den Heuvel van Secura in de rol van CISO), reverse engineering (door De Haagse Hogeschool docent Daniel Meinsma), binary exploitation (via livestream vanuit Italië door UTwente docent Andrea Continella), hardware hacking (door de enige echte @jilles_com) en attack/defense en Faust CTF met het legendarische Team Spotless.

Verder was er een cyberspeurtocht, een pubquiz, zwemmen in de plas, zelf koken en afwassen, hacken in de vrije uurtjes en barbecueën met onze vrienden van Challenge the Cyber. Alles met liefde en lef georganiseerd door ECSC 2019 alumni Jasper Boot en Olaf Haalstra.

De data van het Cyberbootcamp dit jaar worden binnenkort bekend gemaakt. Vanuit de Challenge the Cyber CTF op 13 mei 2023 wordt een selectie gemaakt met deelnemers voor het Cyberbootcamp. Lijkt dit je tof? Meld je dan aan voor de Challenge the Cyber CTF, geef aan dat je wilt kwalificeren voor het bootcamp, en begin met oefenen!

Selectie Cyberbootcamp

CTC is een teamevent, maar het Cyberbootcamp richt zich meer op individuele deelnemers. Dat creëert natuurlijk een dilemma voor de selectie van individuele talenten vanuit CTC. Er is niet altijd zicht op de individuele bijdragen van spelers aan de totaalprestaties van hun team.

Per categorie worden de deelnemers, die hebben aangegeven in aanmerking te willen komen voor het CBC, van de twee hoogst geklasseerde teams in ieder geval geselecteerd voor het CBC. Dit zullen maximaal 10 spelers per categorie zijn. 

De overige deelnemers worden uit de hoogst geklasseerde overgebleven teams geselecteerd. Hierbij mogen de spelers van ieder team één speler uit hun eigen team (niet zichzelf) nomineren voor het CBC.

Diversiteit CTC en CBC

Omdat we het belangrijk vinden om de deelname van vrouwelijke CTF-talenten te bevorderen, willen we ook enkele vrouwelijke deelnemers selecteren voor het Cyberbootcamp. In het geval dat dit via bovenstaande selectiemethodiek onvoldoende is gebeurd, kunnen we nog extra deelnemers voor het Cyberbootcamp uitnodigen.