ECSCEuropean Cyber Security Challenge

De European Cyber Security Challenge is een initiatief van the European Union Agency for Network and Information Security (ENISA). Doel van de ECSC is de ontwikkeling van excellente cybersecurity skills binnen Europa door o.a. het promoten van nationale cybersecurity challenges, promotie en bewustwording van cybersecurity. Er wordt met name getest op harde cybersecurity skills, maar ook op samenwerking en andere zachtere vaardigheden. Typische opdrachten zijn individuele en groepsgewijze capture the flag-challenges en een attack-defence toernooi, terwijl elk team ook een eindpresentatie moet geven.

  • In 2023 wist Nederland een mooie slag te slaan bij de ECSC in Hamar, Noorwegen! Met de winst op de Attack&Defense competitie en een mooie 4e plaats in het totale klassement keerde het team tevreden huiswaarts.

  • Het Nederlandse team betrad in 2022 opnieuw het strijdtoneel van de ECSC, ditmaal in Wenen. Het team was goed voorbereid op een nieuw onderdeel - de Attack&Defense CTF op de tweede dag. Alle voorbereidingen resulteerden in een mooie 11e plek.

  • In 2021 wist het Nederlandse team voor het eerst toe te treden tot de top 10. Na een strijd van twee dagen in de Tsjechische hoofdstad Praag, wist het team de 9e plek te veroveren.

  • De European Cyber Security Challenge 2020 is als gevolg van de wereldwijde coronacrisis helaas afgelast.

  • In 2019 werd de European Cyber Security Challenge gehouden in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Nederland, dat voor het eerst meedeed aan de ECSC, eindigde als zestiende van de twintig deelnemende landen. 

Meer informatie: www.europeancybersecuritychallenge.eu

Selectiemethode Team NL

Het uiteindelijke Team NL kent 10 spelers, minimaal 5 juniors en maximaal 5 seniors. De CTC-organisatie selecteert dit team uit de deelnemers van het Cyberbootcamp, waarbij naast inhoudelijke CTF-kwaliteiten ook wordt soft skills, zoals samenwerken en communiceren, worden meegewogen.

Uit de deelnemers aan het CBC wordt vervolgens (‘handmatig’) het team geselecteerd dat uiteindelijk deelneemt aan de European Cyber Security Challenge in Wenen.