Groepsfoto van alle cyberbootcamp deelnemers 2020
Foto: Sjoerd van der Hucht

Cyberbootcamp 2020 zit erop, we kunnen terugkijken op een geslaagde eerste editie met een fantastische groep cybersecuritytalenten! Het Cyberbootcamp kon op geen gunstiger moment komen. Na een lange periode afstandsonderwijs en sociale onthouding konden 21 talenten een week lang intensief aan de slag met de ontwikkeling van harde en zachte skills. 

Er waren workshops web (door Fontys docent Ron Mélotte en ECSC 2019 alumnus Diederik Bakker), crypto (door Sophie Keizer en Pieter Rogaar van het NCSC), ethiek (ook door Ron), een casedag (door Deloitte’s Cas van Cooten en Danilo Verhaert, met  Dirk Jan van den Heuvel van Secura in de rol van CISO), reverse engineering (door De Haagse Hogeschool docent Daniel Meinsma), binary exploitation (via livestream vanuit Italië door UTwente docent Andrea Continella), hardware hacking (door de enige echte @jilles_com) en attack/defense en Faust CTF met het legendarische Team Spotless. 

Verder was er een cyberspeurtocht, een pubquiz, zwemmen in de plas, zelf koken en afwassen, hacken in de vrij uurtjes en barbecueën met onze vrienden van Challenge the Cyber. Alles met liefde en lef georganiseerd door ECSC 2019 alumni Jasper Boot en Olaf Haalstra. 

Na het Cyberbootcamp is op basis van complementaire skills, sociale fit en groeipotentieel het Nederlands team geselecteerd. Dit team bestaat uit:

  • Junior: David Bouman (5 Gymnasium), Maarten Meijer (UT), Simcha van Collem (RU), Wouter Doeland (RU) en Zawadi Done (HU)

  • Senior: Diederik Bakker (UT), Hugo Peters (UU), Noah Goldsmid (UT), Robert van Eijk (HAN) en Vincent Dunning (UT)

Met dit team, maar ook met de andere Cyberbootcamp deelnemers, worden de komende tijd diverse trainingsactiviteiten georganiseerd. Want ondanks het vervallen van de European Cyber Security Challenge, zijn er nog genoeg andere events om naar uit te kijken.

Wij zijn ontzettend trots op de eerste lichting Cyberbootcamp deelnemers: ze zijn niet alleen technisch vaardig, maar hebben stuk voor stuk laten zien te willen leren en hebben zich opengesteld voor ons, voor de docenten en voor elkaar. We hebben met elkaar de basis gelegd voor een hechte community van cybersecuritytalent: samen maken we Nederland een stuk veiliger!