Team picture of the Dutch ECSC team with supportive members
Foto: Sanne Maasakkers

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het reilen en zeilen van TeamNL tijdens ECSC2022. Vergeet niet onze andere kanalen te volgen voor foto's en video's!

ECSC 2022 Stories (YouTube) - ECSC 2022 (Instagram) - Youtube kanaal - Instagram

Vrijdag 16 september 2022

De strijd is gestreden en de verwachtingen zijn vandaag hooggespannen. Team Nederland geniet overdag van wat welverdiende rust en verkent de stad Wenen in afwachting van de prijsuitreiking.

's Avonds vinden we alle teams terug in een grote hal waar de prijsuitreiking plaatsvindt. Nederland weet de 11e plaats te claimen op het uiteindelijke scorebord - een heel verdienstelijk resultaat! Wij gaan het vanavond uitgebreid vieren, tot volgend jaar!

Donderdag 15 september 2022

15:58 - Aan de zijlijn worden geavanceerde wiskundige modellen ontwikkeld om de uitslag te voorspellen. Met tweedegraads polynomen wordt bepaald dat Team Nederland waarschijnlijk niet meer los komt van de tiende plek. Maar zeg nooit nooit...

15:10 - Er komt opeens aardig wat rumoer uit de competitiezaal. Uit een snelle inventarisatie blijkt dat de scoring-component van de infrastructuur plat is gegaan en de CTF wordt tijdelijk stilgelegd. Na driekwartier is het probleem gevonden en kan de CTF weer worden voortgezet.

11:46 - We zijn een paar uur verder en de competitie is nog steeds in volle gang. Team Nederland schommelt al een tijdje rond de tiende plaats. Duitsland is koploper en loopt nu flink uit op het scorebord.

08:32 - De competitie is weer aan! Het team heeft er zin in en de verwachtingen voor vandaag zijn hooggespannen. Een rondje in de zaal leert ons dat de teams alles uit de kast hebben getrokken voor vandaag. We zijn benieuwd hoe het uitpakt!

07:58 - We zijn terug in de zaal voor de laatste voorbereidingen voor Attack/Defense. De infrastructuur wordt aangesloten, opgeschaald en opgestart en de teamleden bereiden zich voor op een lange dag.

Woensdag 14 september 2022

Scoreboard dag 1

18:04 - It's a wrap! Dag 1 is voorbij, na negen-en-een-half-uur CTF'en! Tijdens de freeze werden nog twee challenges opgelost, dus er is goede hoop op een gunstige uitslag vandaag. Nu snel eten, nog wat laatste dingen klaarzetten voor morgen, en een goede nachtrust pakken!

End of Day 1, who are doing well? - (2) ECSC Stories Day 2 - 06 - YouTube

17:02 - Om de einduitslag spannend te houden wordt het scoreboard bevroren. De teams spelen gewoon door, maar de stand is vanaf nu onbekend. Nederland staat 6e op het moment van de freeze - een uitzonderlijk hoge positie.

15:38 - De challenges worden lastiger en de vermoeidheid begint toe te slaan bij TeamNL. Teamleden worden gespot in de competitiezaal terwijl ze jumping jacks aan het doen zijn. Belangrijk om de gemoedstoestand op peil te houden!

12:10 - Het scoreboard is constant in beweging en de teams moeten aardig wat uit de kast halen om deze challenges op te lossen. Bijna 10 van de 25 challenges blijven tot nu toe onopgelost. Opnieuw leidt Nederland de competitie, maar de vraag is voor hoe lang...

We're off and hardware hacking - ECSC Stories Day 2 - 05 - YouTube

11:03 - Niet alleen digitale challenges staan op het programma vandaag. Een deel van het Nederlandse team is zojuist meegenomen om een cyber escape room te spelen. Uiteraard zijn ook daar vlaggen te vinden...

08:51 - Een knappe first blood op 'Crack the Paywall' levert team Nederland de eerste plek op op het scoreboard. Maar er is nog een lange weg te gaan...

08:34 - Na een goed ontbijt heeft Team Nederland de competitiezaal gevonden. Iedereen is fris en fruitig en helemaal klaar voor de wedstrijd. De laatste koffietjes worden gescoord en pakken vol stroopwafels worden gedistribueerd naar de andere teams. Een countdown begint en iedereen die niet speelt wordt gemaand de hal te verlaten, de competitie is begonnen!

Rise and shine! - ECSC Stories Day 2 - 04 - YouTube

Dinsdag 13 september 2022

Het avontuur begint vroeg dit jaar - een combinatie van problemen op Schiphol en een te vroege vlucht leidt ertoe dat het team om 3:30 in de vertrekhal afspreekt. We komen erachter dat ook 's nachts de rijen niet mis zijn en een deel van de delegatie weet op slechts een haar na de vlucht te halen. Een voorspoedige reis volgt en drie uur later staan we met de hele groep van 14 personen - moe maar enthousiast - in de lobby van het hotel in Wenen.

Travel to Schiphol - ECSC Stories Day 1 - 01 - YouTube

Vandaag staat in het teken van acclimatiseren, kennismaken en klaarstomen. Na een welverdiend middagdutje staan we met zijn allen in de Messe van Wenen - de plek waar morgen de strijdt losbarst. Techniek wordt getest, de banden worden aangehaald met andere teams, en de eerste vlaggen worden gestolen - hetzij fysieke vlaggen en niet de digitale versie waar de competitie de komende dagen om draait.

Arrival in Vienna - ECSC Stories Day 1 - 02 - YouTube

Na ruim twee maanden voorbereiding voelt het team zich tot in de puntjes voorbereid. Een goede nachtrust en een ontbijtje zijn de enige dingen die nog tussen hen en de competitie staan. We houden jullie morgen op de hoogte van de voortgang!

Checking out the venue - ECSC Stories Day 1 - 03 - YouTube