Foto: Sjoerd van der Hucht

Vandaag stond de Challenge the Cyber CTF 2023: Aquatic Adventure op het programma! Met meer dan 125 deelnemers in 34 verschillende teams die hebben gestreden om de winst kijken we terug op een succesvolle dag. Zes uur lang zijn ze bezig geweest met het oplossen van challenges in verschillende categorieën zoals web, cryptografie en hardware hacking. De gehele CTF stond in het thema van een Aquatic Adventure. Cyberduck Ducky was op meerdere plekken in de CTF te zien, zowel online in de challenges als offline in de competitiezaal.

Na een spannende scoreboard freeze zijn de winnaars bekendgemaakt: in de senior categorie heeft het team Cybersukkels gewonnen en in de junior categorie Duck Dynasty! Naast de prijzen voor het beste junior en senior team zijn er ook nog kleinere prijzen uitgereikt. De first blood Ducky-award was voor team ✅ I'm Not A Robot. Team 0xLocalGhost ging naar huis met de Ducky-award voor meeste pogingen om de Cyber Ducky hardwarechallenge op te lossen. De Ducky-award voor meest foutief ingevoerde flags ging naar team mambo en team St1ckyB1ts had de eer om naar huis te gaan met de Ducky-award voor meeste challenges opgelost door 1 persoon.

Challenges

Dit jaar hebben experts van ABN Amro, Computest, NFIR en Deloitte ons geholpen met het ontwikkelen en testen van challenges, net als een aantal individuele specialisten waaronder Mae, Piotr en Ruben. Van makkelijk tot moeilijk en van web tot binary exploitation: het was er allemaal. De hosting werd dit jaar verzorgd door de Joint Cyber Range. Naast de ‘gewone’ challenges kreeg elke deelnemer een Cyber Ducky hardware challenge, geheel in thema! 

Locatie

Voor het eerst is de CTF gehouden op de Radboud Universiteit! In de ruime kantine van het Huygensgebouw startte Carlo Meijer de dag goed met een presentatie over zijn Pwn2Own ervaringen afgelopen jaar. Vervolgens werd de CTF afgetrapt onder toeziend oog van onze juryleden die ervoor zorgden dat de competitie eerlijk verliep. Verschillende tafelcoaches liepen rond om vragen te beantwoorden en om af en toe een zetje in de goede richting te geven.

Cyberbootcamp

De CTF is natuurlijk pas het begin van de weg naar de European Cyber Security Challenge 2023. De volgende stap is het Cyberbootcamp, waar de beste spelers van de CTF voor uitgenodigd worden. Tijdens de bootcamp zullen zij een week lang workshops volgen om zo hun hackskills nog meer te verbeteren. Uiteindelijk zullen er aan het einde van de Cyberbootcamp 10 spelers uitgekozen worden voor het Nederlandse team wat gaat strijden om de Europese titel in Noorwegen in Oktober!

Foto's

De Challenge the Cyber CTF is dit jaar weer uitvoerig vastgelegd door onze vaste fotografen Olaf Haalstra en Sjoerd van der Hucht. Een kleine selectie aan foto's kun je hier vinden.