CTFCapture the Flag

Challenge the Cyber organiseert elk jaar een Capture the Flag-competitie voor jong cybersecuritytalent in Nederland. Naast het bieden van een hele leuke ervaring, fungeert de CTF ook als voorselectie voor het Cyberbootcamp en de European Cyber Security Challenge.

De volgende Challenge the Cyber CTF zal worden georganiseerd op 20 april 2024 bij de Fontys Hogeschool in Eindhoven. De wedstrijd wordt enkel ter plekke gespeeld, online deelname is niet mogelijk. De deadline voor aanmelding is 13 april 2024!

Het is natuurlijk ook mogelijk om tijdens de wedstrijd te komen kijken als bezoeker! Je kunt hieronder het dagprogramma bekijken. Als je er maar kort bij kunt zijn raden we aan om aan het einde van de dag langs te komen. Het is niet verplicht, maar we horen het graag als je er bij wilt zijn via Discord of via [email protected].

Wil je op de hoogte gehouden worden van toekomstige Challenge the Cyber CTFs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief (via de homepage) en kom bij onze Discord! Je kunt ook alvast kijken of je een team van 3 of 4 spelers bij elkaar kunt zoeken, en oefenen op oude challenges. We zien je graag bij de volgende Capture the Flag-competitie!

Criteria voor deelname

Iedereen die is geboren voor 2010 (inclusief) kan zich aanmelden voor Challenge the Cyber 2024. De CTF wordt gespeeld in teams van 4 spelers, maar deelnemers kunnen zich ook individueel of in duo’s aanmelden. We zullen als organisatie in dergelijke gevallen meerdere aanmeldingen gezamenlijk in één team onderbrengen.

De CTF kent drie categorieën:

 • Junior (geboortejaar 2004 t/m 2010)

 • Senior (geboortejaar 1999 t/m 2003, eventueel aangevuld met spelers uit de juniorcategorie)

 • Buiten (geboortejaar voor 1999 en ingeschreven bij een Nederlandse onderwijsinstelling, eventueel aangevuld met spelers uit de andere categorieën)

  • ⚠️ De buitencategorie heeft een beperkt aantal plekken en wordt niet meegenomen in het scorebord. Eveneens kunnen deelnemers uit de buitencategorie zich niet selecteren voor de European Cyber Security Challenge.

Alle junior- en seniordeelnemers aan Challenge the Cyber 2024 maken kans om deel te nemen aan het Cyberbootcamp en geven voorafgaand aan CTC aan de organisatie door of zij hiervoor in aanmerking willen komen. Vanuit zowel de junior- als de seniorcategorie selecteren we talenten voor het Cyberbootcamp. Het streven is om een evenwichtige verdeling van juniors en seniors te krijgen.

Wat kan ik verwachten?

Heb je nooit eerder aan een Capture the Flag-competitie meegedaan? Geen zorgen, de Challenge the Cyber CTF is ontworpen voor alle niveaus en iedereen kan er iets van leren. Ook als je nog nooit eerder aan een CTF hebt meegedaan, kun je punten scoren!

De Challenge the Cyber CTF is een Jeopardy CTF. Dat betekent dat er verschillende categorieën zijn met challenges in verschillende niveaus, die je in je eigen tempo kunt oplossen. Veelvoorkomende categorieën zijn web hacking, reverse engineering, binary exploitation, forensics en cryptografie. Bekijk dit filmpje eens voor meer informatie over het concept.

Wil je oefenen? Op deze pagina hebben we een verzameling van sites waar je kunt oefenen met CTF-challenges. Binnenkort start ook de openECSC, een kleine competitie die naadloos aansluit op het niveau van de Challenge the Cyber CTF, waar je individueel aan mee kunt doen. Maar de Challenge the Cyber CTF zelf is natuurlijk ook gewoon een prima oefening, meedoen kan altijd!

Dagprogramma

Programma
 • 9:30

  Inloop, registratie en installeren aan je teamtafel

 • 10:30

  Centrale opening

 • 11:00

  Start Challenge the Cyber CTF 2024

 • 12:30

  Lunch

 • 17:00

  Einde Challenge the Cyber CTF 2024

 • 17:15

  Prijsuitreiking

 • 18:00

  Borrel

Q&A

Ik heb me aangemeld maar wil mijn aanmelding wijzigen/annuleren. Hoe werkt dat?

Stuur ons gewoon een emailtje via [email protected] met je vraag of verzoek.

Ik wil graag een coach / ouder / toeschouwer meenemen. Kan dat?

Dat kan zeker! We zouden het wel fijn vinden als je ons dit laat weten via [email protected] dan kunnen we er rekening mee houden. Houd er wel rekening mee dat tijdens de wedstrijd zelf in principe niet overlegd mag worden met een coach.

Ik wil graag online meespelen maar ik lees dat het evenement alleen fysiek is. Wat nu?

Je kunt alleen fysiek meedoen aan deze CTF. Dit is bijvoorbeeld omdat we het belangrijk vinden dat je elkaar kunt ontmoeten en van elkaar kunt leren. Indien je geïnteresseerd bent om alleen online deel te nemen aan onze evenementen kun je eens een kijkje nemen bij de Cyberworkout (via onze Discord) of bij de Training Mission.

Ik heb nog niet veel ervaring met CTFs. Kan ik dan wel meedoen?

Iedereen mag en kan meedoen, je hoeft niet per sé veel ervaring te hebben. Ondanks dat het een competitie is proberen we er voor iedereen een leuke en leerzame dag van te maken. We raden je wel aan om eens een CTF te spelen zodat je weet hoe de competitie werkt. Twijfel ook niet om andere spelers na afloop te vragen hoe zij dingen hebben opgelost! Sommige challenges zullen namelijk makkelijk zijn, andere heel erg moeilijk. Laat je hier vooral niet door uit het veld slaan!

Nog enkele tips:

 • Schrijf je in met een team als je meer mensen kent die dit leuk vinden, dan kun je ook samen oefenen. (Dit hoeft niet, als je je alleen inschrijft plaatsen we je in een team!)

 • Oefen met online materiaal. Op onze links-pagina vind je een aantal tips hiervoor. Check bijvoorbeeld eens PicoCTF - daar vind je veel oefenchallenges.

 • Join onze Discord, ontmoet anderen en stel vragen. Je kunt de discord hier joinen: 

  https://discord.gg/ bQ4Z8Guubu

 • Er komen ook meer cyber workouts aan. Dat zijn online sessies waar we gaan oefenen met hacken in onze Discord. Binnenkort komt er ook een voorbereidende CTF online wat via de workouts aangekondigd zal worden - de Training Mission! Je kunt hier de oude workouts vinden en je kunt hier de Discord joinen.

Ik heb een vraag die hier niet tussen staat. Waar kan ik die stellen?

Stuur ons gewoon een emailtje via [email protected] met je vraag of verzoek. Je kunt natuurlijk ook altijd aan een grotere groep mensen via onze Discord een vraag stellen. Of je kunt een van ons privé benaderen via een van onze andere kanalen. We kunnen ook met je bellen als je dat prettig vindt.